Roparun weer een succes voor de Vrienden van Berkel!

Roparun finish van Vrienden van Berkel

Zaterdagmorgen verzamelde Team 33 de Vrienden van Berkel zich bij het gemeentehuis om vanuit daar uitgezwaaid te worden door familie en vrienden. Nadat de teamcaptain de Vriendenploeg bemoedigende woorden had toegesproken, kon het avontuur beginnen en koersten de campers en busjes richting Parijs. De teamsamenstelling varieert per jaar en voor de nieuwkomers reuze spannend, voor de meer ervaren vrienden eigenlijk toch ook wel.

Aangekomen in Parijs maakt het team zich op voor de start. Er wordt dan altijd nog een keer gezamenlijk gegeten en dan naar het startpunt, altijd een leuk feestje. De eerste renners staan gereed en de begeleidende fietsers hebben er zin in. Om 20:24 uur vertrekken de Vrienden, waarbij de karavaan zich van wisselpunt naar wisselpunt verplaatst en de estafettelopers het uiterste uit zichzelf halen om de Roparun ook te zien als een prestatierace, want de Vrienden van Berkel behoren al meerdere jaren tot de snellere Roparunteams.

De eerste nacht was het regenachtig en onstuimig. De Franse heuvels maken het altijd een pittige uitdaging, maar het geeft de sporters een extra uitdaging. De zondag was het prima weer en de race verliep uitstekend. Er werden mooie tijden neergezet en al snel liep het team een uur voor op schema. Deze euforie stimuleerde iedereen, dus ging het harder. De chauffeurs wisten zorgvuldig de voertuigen op tijd te verplaatsen, de verzorgers bereidden steeds de sporters weer uitstekend voor en de catering voorzag iedereen van goede, energierijke maaltijden. In het basiskamp werd gezorgd dat de wissels van lopers en teams op de route supersnel verliep. Deze efficiency zorgde voor enorme tijdswinst en dus een betere klassering. De zondagnacht is altijd zwaar, maar het team bleef ervoor gaan. Door de tunnels in België was het weer spannend, liften en roltrappen werkten niet, met de hand werden de fietsen over de trappen gedragen, waardoor er helaas enige vertraging ontstond. Door België heen zijn in verschillende plaatsen grote feesten georganiseerd om de Roparunners aan te moedigen. Een fantastische belevenis en een motivatie voor alle de lopers en fietsers onderweg.

Hoog tempo

Maandag vroeg in de morgen werd duidelijk dat het team twee uur eerder binnen kon komen dan was voorspeld. Het tempo bleef hoog. Ook in Nederland zijn in veel plaatsen de doorkomst een feest, het geeft een waanzinnig gevoel en de energie blijft. Tegen 13:00 uur rende het team op volle snelheid over de finish en werd het feestelijk onthaald op de Binnenrotte. Ook dat feest, de waardering van zoveel mensen in het publiek en wat de Roparun voor hen betekent, maakt bij iedereen de emoties los. En dat mag ook, je doet het tenslotte voor een ander en wel die het hard nodig heeft! Dan de statistieken; vanuit Parijs zijn er 217 teams voor de Vrienden gestart, op tien na zijn die allemaal ingehaald. Met een zeer verdienstelijke vijfde finishplaats als eindresultaat.

Geschreven door: Ries Modderkolk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.